Schravesande

 Genealogie

Genealogie Schravesande, voortstormend op de informatie die mijn vader heeft verzameld.


Het leuke hiervan is dat zeer veel informatie van het internet kan worden gehaald en dat diverse gemeenten hun archieven ook toegankelijk hebben gemaakt via het internet.


Het leek in eerste instantie er op dat de familienaam Schravesande bijna niet voorkwam echter via het internet is al gebleken dat die ondertussen over de gehele wereld verspreid is. De naam Schravesande werd in het verleden menigmaal verbasterd, doch de oorspronkelijke naam is ongetwijfeld s’Gravesande. De ’s staat voor “des”, terwijl “Grave” afkomstig is van “Graaf” en “Sande” gewoon van “Zand”. Dat betekent dat de gehele naam luidt: “Des Graven Zand” ofwel “Het zand van de Graaf”.


Omstreeks het jaar 1100 was er ten Z.o. van de Hey (Terheide) een langwerpige zandplaat die “Het Zand” werd genoemd. Het noordelijke gedeelte daarvan is onder bescherming van een duinenrij aan de zeezijde het eerste in hoogte toegenomen.


Er bevonden zich op deze zandplaat o.a. een klooster en een kasteel. Om het geheel te beschermen en te besturen werd er een Graaf benoemd, welke zich Graaf van het Zand liet noemen. Als “HARENA COMITIS” (Zandgrond van de Graaf) komt dit land al in 1200 voor. Waarschijnlijk was het toen al bedijkt.


Een geheel andere oorsprong van de naam is de volgende, hoewel de beroepsgenealogen hiervan geen voorstanders zijn. Omstreeks 1550 was er in ons gebied, wat o.a. thans Nederland is, een geloofsvervolging. Verschillende mensen vluchten naar Engeland. Deze mensen kwamen later weer terug maar hadden hun naam veranderd uit veiligheids- overwegingen. Zij noemden zich vaak naar de plaats waar zij in Engeland gewoond hadden. Zo was er een s’Gravezande die uit Engeland terugkeerde en zich Noorwits liet noemen, naar de plaats Norwich (later was Latijn erg in de mode bij de “upperten” en liet hij zich “Noorwittius” noemen. Zijn broer echter was hier gebleven en noemde zich steeds “s’Gravezande”. Twee broers dus met verschillende namen.
© SCHRAVESANDE.EU

Home Genealogie Genealogy Fotogalerij
Pagina 2